De Koekjes Wet

De Europese Unie heeft besloten dat vanaf 1 juli 2012 het verboden is om koekjes op te slaan zonder toestemming. Wat mag dan niet en wat wel en hoe kun je het oplossen? Dat alles heb ik vandaag overzichtelijk in dit bericht geplaatst.

Wat zijn cookies?

Voor de mensen die nieuw zijn in deze wereld eerst een uitleg van wat cookies nou precies zijn. Cookies is de meest gebruikte manier om dingen op een computer van een bezoeker op te slaan vanaf de site. Als je bijv. instelt dat je het lettertype groot wilt hebben dan wordt dat opgeslagen in een cookie. Die staat dan voor een bepaalde tijd op je computer en de website kan dat cookie dan uitlezen.

Maar deze cookies worden ook voor andere dingen gebruikt. Bijv. voor Google Analytics, deze houdt het aantal bezoekers bij. Die kan met cookies bepalen hoe lang je je op een pagina bevind en of je voor de eerste keer de website bezoekt of niet. Ook houd Google bij waar je op zoekt, als je bijv. op een automerk zoekt in Google wordt dit opgeslagen. Als je dan op een site komt met Google Advertenties weet Google waar je op hebt gezocht, en waar je dus waarschijnlijk geïnteresseerd in bent. Grote kans dat er 1 advertentie is over een auto.

De cookie wet is bedacht door de Europese Unie en schrijft voor dat cookies verboden moeten worden. Het is namelijk een inbreuk op je internet privacy.

Zijn alle cookies dan voor altijd verboden?

Nee, elke regel heeft altijd zijn uitzonderingen. Als je vroeger graag een koekje wou moest je eerste toestemming vragen aan je ouders, gaven die toestemming dan mocht je een koekje nemen. Zo werkt het nu ook met onze koekjes, de cookies. Als de gebruiker toestemming geeft om ze te gebruiken mag je ze gebruiken.

En er is nog een uitzondering. Stel je nou voor dat je 's middags wat ging drinken met je hele gezin, dan zette je moeder de koekjestrommel op tafel en mocht je er een koekje uitpakken. Zo werkt het ook op het internet. Als de gebruiker een bepaalde actie uitvoert waarbij cookie gebruik verplicht is dan mag het ook. Denk bij deze uitzondering aan bijv. een winkelmandje of een inlog systeem, maar gebruikt het dan wel alleen maar voor dat ene doel.

Gebruikt mijn site cookies?

Enkele voorbeelden van plaatsen waar je cookies gebruikt zijn:

  • Advertenties (van Google Adds bijv.)
  • Google Analytics (en andere bezoekertellers)
  • Social media buttons (als 'Tweet', '+1' of 'like')
  • Youtube filmpjes (youtube-nocookie.com om dit tegen te gaan)

De oplossingen

De oplossing is eigenlijk best simpel: Zorg ervoor dat de bezoeker eerst toestemming geeft. Maar hoe ga je die toestemming dan laten geven? Je kan het met pop up boxen oplossen, maar dat is niet echt gebruikersvriendelijk.

Maar eigenlijk zijn alle methoden niet echt gebruikersvriendelijk. Ik heb eens wat gezocht en een paar gratis oplossingen zijn:

Zelf eentje maken

De box van ICO

ICO heeft zelf een boxje gemaakt die bovenaan hun website is geplaatst. Naast het feit dat de hele website van ICO niet mooi is is deze box wel helemaal het toppunt. Het past totaal niet bij de website en valt veel te veel op. Als je er dus zelf eentje maakt, doe het dan goed.

Optanon

De Optanon bar

Optanon is een plugin voor je website, gemaakt door cookielaw.org, die een bar toevoegt aan je website, zoals je hierboven ziet. Het mooie van deze bar is is dat hij mooi in het design past, maar hij is nog wel steeds irritant. Natuurlijk kun je dat nooit voorkomen, maar een iets kleinere bar (de tekst is immers minuscuul klein) zou al veel verschil maken.

De Cookie Control bar

Cookie control is een andere plugin voor je website gemaakt door Civicuk.
Deze plugin plaats dit kleine driehoekje rechtsonder in je scherm. Het probleem is dat deze helemaal niet opvalt, waar hij bij de andere oplossingen te erg opvalt valt hij hier weer te weinig op.

De Cookie Consent bar

Cookie Consent is een andere plugin gemaakt door Silktide. Het mooie van deze plugin is dat je hem maar 1 keer hoeft op te slaan en overal waar deze button staat zul je de cookies toestemming hebben verleent. Dus stel je zit op site X en je klikt op 'allow' en dan ga je naar site Y die ook cookie consent gebruikt dan zul je daar niet nog eens zo'n bar krijgen.
Deze bar kun je helemaal aanpassen aan jou stijl en nadat je eenmaal toestemming hebt gegeven kun je aanpassen waarvoor je toestemming wilt geven.

Meer informatie

Wil je nog meer informatie of er nog verder induiken? Kijk dan eens op http://silktide.com/cookielaw, een site speciaal voor deze regel. Ook hun eBook is erg aan te raden. De wet.

En als je in protest wilt komen: NoCookieLaw.com!!

Toevoeging 20 juli 2012

OPTA, een van de controleurs, heeft een document opgesteld met veel gestelde vragen. Handig en goed om eens door te lezen: http://www.opta.nl/nl/actueel/alle-publicaties/publicatie/?id=3595

comments powered by Disqus