HTML5 Boilerplate 4.0

HTML5 boilerplate, de populairste front-end template, is vandaag overgegaan naar de 4e versie. Tijd om er wat verder in te duiken.

Wat is HTML5 boilerplate?

HTML5 boilerplate is een template die helemaal vol zit met handige tips en technieken om een goede website te maken. Het heet HTML5, maar je kan deze technieken ook op andere HTML versies gebruiken.

Voor veel websites heeft HTML5 boilerplate gediend als basis. Voorbeelden zijn er in overvloed; van Google tot Microsoft en van Barack Obama tot NASA en van Nike tot Mercedes-Benz.

HTML5 boilerplate is een onderdeel van de H5BP organisatie. Deze organisatie ontwikkeld allerlei tools om je te helpen met front-end development. Zo hebben ze ook een mobile template en een Build tool, die je website zo snel mogelijk maakt als je hem in productie wilt nemen.

Wat is er nieuw in HTML5 boilerplate 4?

Naast wat libaries die geupdate zijn naar de nieuwste versie (jQuery, Normalize.css, Modernizr) speelt de boilerplate ook in op de nieuwste ontwikkeling in de webwereld: De retina displays van Apple. Het laat zien hoe je met CSS deze schermen kunt herkennen. (Wat dit allemaal voorstelt leer je binnenkort op WouterJ).

R.I.P. HotPink

Er is ook iets bedroefends veranderd: Hotpink als selectie kleur is verdwenen. De herkenning van de HTML5 boilerplate was door op Ctrl + A te klikken. Je zag dan een hotpink selectie kleur, de easter-egg in HTML5 boilerplate. Dit leidde nog wel eens tot leuke situaties. Maar helaas, één van de makers van HTML5 boilerplate vond het niet professioneel en heeft het dus weggehaald, tot groot verdriet van iedereen overigens.

Ook de website van HTML5 boilerplate heeft nieuwe tekst en design gekregen, al met al is het nu een stuk formeler geworden.

Voor de complete changelog kun je terecht op github.

Een introductie

Mocht je nieuw zijn met HTML5 boilerplate en het nog niet allemaal snappen dan kun je de, ondertussen verouderde, video's van één van de makers (en bedenker van hotpink), Paul Irish, bekijken: HTML5 Boilerplate Walkthrough en Paul Irish on HTML5 Boilerplate.

Mobile boilerplate

Ook de Mobile Boilerplate (een van de andere projecten van H5BP) heeft vandaag versie 4.0 bereikt.

comments powered by Disqus